Nu de winter er weer aankomt wordt het tijd om kijken naar de verschillende verwarmingsoplossingen voor je woning. Je ziet dat veel mensen blijven kiezen voor de traditionele verwarmingssystemen maar ook zie je dat steeds meer mensen naar duurzame oplossingen aan het kijken zijn. Vandaag vergelijken we warmtepompen met traditionele verwarming om je inzicht te geven in de voor- en nadelen van beide. Zo kun jij hierna de beste keuze maken voor jouw woning. Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Kom dan in contact voor vrijblijvend advies.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht, grondwater of aardwarmte. Deze warmte gebruikt de warmtepomp vervolgens om jouw woning te verwarmen, zelfs bij lage buitentemperaturen. Een groot voordeel hiervan is de efficiëntie: lagere energiekosten en minder CO2 uitstoot. Bij Coppens Klimaat werken we met Lucht-water warmtepompen die gebruiken buitenlucht als warmtebron.
Hoe werkt traditionele verwarming
Bij traditionele warmte systemen, zoals cv-ketels, worden er fossiele brandstoffen verbrand om warmte op te wekken. Dit is de manier die eigenlijk iedereen wel kent en dit zie je ook nog in veel huishouden terug. Gasgestookte ketels zijn over het algemeen niet heel duur maar daarentegen staat wel een hoge CO2 uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tegenover. Je hebt verschillende soort ketels:
- Gasgestookte Cv-ketel: Het meest gangbare en gebruikte systeem. Zet gas om in warmte.
- Olieketels: Hoewel deze steeds zeldzamer worden, worden deze nog steeds ingezet. Deze ketel zet olie om in warmte.
Vergelijking: warmtepomp vs. traditionele verwarming
Als we beide verwarmingssystemen gaan vergelijken, kunnen we naar een aantal aspecten kijken. We nemen je graag mee door de verschillende in de energie-efficiëntie, de kosten en de duurzaamheid.
Energie-efficiëntie
De energie-efficiëntie van warmtepompen is een stuk beter dan die van de traditionele verwarmingssystemen. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van natuurlijke warmtebronnen en de traditionele verwarming gebruikt fossiele brandstof om warmte op te wekken.
Kosten
De kosten voor de aanschaf en installatie zijn vaak een stuk duurder dan de aankoop van een Cv-ketel. Dit kom doordat er veel Cv-ketels beschikbaar zijn en de Cv-ketel eenvoudig geïnstalleerd wordt. Een warmtepomp is een veel nieuwere en complexere installatie. Hierdoor zijn de installatiekosten ook een stuk hoger en worden deze nog niet massaal geproduceerd.
Als we kijken naar de maandelijkse kosten die beide methodes met zich meebrengen, dan zien we dat de warmtepomp een stuk goedkoper is. Dit komt omdat je het gasverbruik aanzienlijk verlaagt ten opzichte van een Cv-ketel. Dit compenseert de investering van de warmtepomp op lange termijn.
Duurzaamheid
Bij de vergelijking tussen de duurzaamheid van beide methodes zien we dat de warmtepomp een stuk beter is voor het milieu. Daarnaast dragen ze bij aan een lagere CO2-uitstoot. Traditionele verwarmingssystemen verhogen de uitstoot van broeikassen juist.
Welke optie is geschikt voor jouw huis?
Als je jezelf aan het oriënteren bent op verschillende verwarmingsmethodes dat is het belangrijk dat je naar de belangrijkste aspecten kijkt. Ten eerste is het goed om te kijken naar je woningisolatie. Warmtepompen werken namelijk veel beter in goed geïsoleerde huizen. Daarnaast moet je goed naar welk budget je beschikbaar hebt. Heb je hier meer ruimte in, dan bespaart een warmtepomp je op de lange termijn ook weer geld. Tot slot is het goed om te kijken naar de toekomst van je woning. Wil je jouw huis steeds toekomstbestendiger maken dan is kiezen voor een warmtepomp een logische keuze.
Subsidiemogelijkheden voor warmtepompen
Bij de aankoop van een warmtepomp, kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie verlaagt de kosten van een warmtepompinstallatie aanzienlijk. De hoogte hangt af van het type warmtepomp en het vermogen. Daarnaast moet de warmtepomp aan verschillende specifieke technische eisen voldoen en door een professional geïnstalleerd worden. Met de aanschaf van de juiste warmtepomp kan deze subsidie oplopen tot duizenden euro’s. Voor meer informatie over deze voorwaarden en bedragen kunt u kijken op Milieu Centraal.
Stap over naar duurzame verwarming
Bij de keuze tussen traditionele verwarming of een warmtepomp, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de voor- en nadelen. Warmtepompen bieden een duurzame oplossing die op de lange termijn kosten bespaart. Daarnaast zijn Cv-ketels vaak ook nog steeds haalbare opties zijn. Laat je adviseren door een professional van Coppens Klimaat om te bepalen welke keuze het beste bij jouw woning past?
Overweeg je de stap naar een hybride warmtepomp of wil je meer weten over alternatieve manieren om je woning te verwarmen deze winter? Kom dan vandaag nog in contact voor persoonlijk advies!