Home / Blogs / Airconditioning / Koopgids voor airco's: Hoe kies je de juiste airco voor thuis?

Tegenwoordig zijn er bijna eindeloos veel verschillende airco’s te koop bij verschillende installateurs. Het kan dus ook best een uitdaging zijn om de juiste airco bij jouw leefomgeving te vinden. Doormiddel van onze koopgids helpen wij jou bij het maken van de juiste beslissing op het gebied van airco’s. Heb je na het lezen van deze gids nog vragen, neem dan contact op!

Wat is jouw behoefte?

Ga eerst voor jezelf na wat jouw behoefte precies is op het gebied van airco’s. Elke airco heeft tegenwoordig zijn voor- en nadelen en daarom is het belangrijk om goed duidelijk te hebben wat jij precies van de airco gaat verwachten. Hieronder een aantal handige vragen die je jezelf kunt stellen voordat je verschillende airco’s gaat vergelijken. 

  • Hoeveel ruimtes moeten er gekoeld en verwarmd worden?
  • Hoe groot zijn deze ruimtes?
  • Moet de airco ook kunnen verwarmen? 
  • Moet de airco heel zuinig zijn?
  • Heb je ruimte voor een buitenunit?
  • Welk budget heb ik beschikbaar?

Met de antwoorden van deze vragen op zak kunnen we gaan kijken naar de verschillende soorten airco’s.

Verschillende soorten airco’s

Onder het begrip airco’s vallen diverse soorten airco’s. Elke airco heeft zijn voor- en nadelen. Wij nemen je mee in de meest populaire varianten. 

A. Single-split airco

Een single-split airco bestaat uit 1 binnendeel en 1 buitendeel die aan elkaar gekoppeld zijn. Met de single-split airco kun je één specifieke ruimte koelen. Deze wordt dan vaak ook gekozen voor slaapkamers of zolders. 

Voordelen single-split airco

De belangrijkste voordelen van een single-split airco zijn de stille en vaak krachtigere werking. Hierdoor is de airco vaak ook erg efficiënt. 

Nadelen single split airco

De nadelen van een single split airco is dat de installatie vaak wel ingewikkeld kan zijn. Daarnaast kan het een nadeel zijn dat er buiten ruimte vereist is voor het buitendeel. 

B. Multi split airco

Een multi-split airco werkt eigenlijk hetzelfde als een single-split airco alleen je kunt hier per buitendeel 4 binnenunits laten functioneren. Ideaal voor het koelen en verwarmen van verschillende ruimtes binnen het huis. 

Voordelen single split airco

Ook de multi-split airco is erg stil en erg krachtig. Daarnaast is een groot voordeel van de multi-split airco dat deze meerdere ruimtes in het huis kan voorzien van warme en koele lucht. 

Nadelen van een single split airco

De installatie van een multi-split airco is net iets moeilijker dan van een single-split airco. Dit komt omdat er verschillende binnendelen moeten worden verbonden met de buitenunit. Ook moet er plaats zijn voor de buitenunit. 

C. Mobiele airco’s

Met een mobiele airco zit je niet vast aan een buitendeel maar wordt de lucht via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Ideaal om op verschillende plekken in huis te gebruiken.

Voordelen mobiele airco’s

De grootste voordelen van een mobiele airco zijn dat je deze makkelijk kunt verplaatsen en dat je geen professionele installatie nodig hebt. Deze airco is vaak ook een stuk goedkoper en werkt vaak al als je hem uit de doos haalt.

Nadelen mobiele airco’s

Mobiele airco’s zijn over het algemeen een stuk minder krachtig dan (multi)split airco’s. Daarnaast komt er vaak meer geluid van de airco af en zal je altijd de afvoerslang naar buiten moeten leggen als je de airco gebruikt. 

D. Inbouw- en plafondairco’s 

Waar je ingebouwde en plafondairco’s voornamelijk ziet in grote en commerciële ruimtes, zie je ze ook steeds vaker terugkomen in woningen. Dit komt door de mooie afwerking die ze hebben.

Voordelen Inbouw- en plafondairco’s 

Inbouw- en plafondairco’s worden verwerkt in de muren en in het plafond en nemen daarom geen extra ruimte in. Op deze manier krijg je een airco in huis die je eigenlijk niet of nauwelijks ziet. 

Nadelen Inbouw- en plafondairco’s 

Inbouw- en plafondairco’s zijn over het algemeen nog duurder en de installatie is heel ingewikkeld. 

Belangrijke factoren om te overwegen

Airco’s hebben nog een aantal belangrijke factoren die overwogen moeten worden tijdens het aankoopproces. Wij nemen je mee in de belangrijkste.

A. Vermogen en capaciteit 

Het is bij de aankoop van een airco belangrijk dat de airco voldoende capaciteit en vermogen heeft om de benodigde ruimte te koelen. De capaciteit van een airco wordt gemeten in BTU (Britisch Thermal Units) en de formule om uit te rekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt is: 20 BTU per vierkante meter.

B. Energie-efficiënte en energielabel 

Kijk bij de aankoop van een airco altijd goed naar het energielabel. Airco’s gebruiken over het algemeen veel stroom dus hoe zuiniger jouw airco is, hoe minder je hoeft te betalen. Wij adviseren om te kijken naar modellen die het A++ label of hoger hebben.

C. Geluidsniveau 

Ook is goed om te kijken naar het geluidsniveau van een airco voordat je deze koopt. In de slaapkamer of in woonruimtes is het natuurlijk fijn als de airco niet al te veel geluid maakt. Kijk goed naar de ruimtes in jouw woning en bepaal voor jezelf wat het maximaal aantal dB (decibels) van de airco mag zijn. 

D. Verwarmingsopties

Moderne airco’s komen ook steeds vaker met verwarmingsopties. Een duurzame manier op jouw woning te verwarmen in de koude winterdagen en een mooie stap om minder gas te gaan gebruiken.

E. Extra functies en accessoires 

Hedendaagse airco’s komen vaak met extra functies en accessoires. Zo zie je dat er tegenwoordig vaak een timersysteem in zit gebouwd en dat je een afstandsbediening krijgt om de airco te besturen. Daarnaast zijn airco’s ook steeds vaker uitgerust met goede luchtfilters waardoor ze de lucht in jouw woning ook reinigen. Tot slot is het goed om te kijken naar de smart functies die steeds meer airco’s hebben. Sommige modellen verbinden namelijk met de wifi en kun je van buiten het huis al aansturen. 

F. Installatie en onderhoud 

Het is in het aankoopproces van een airco ook altijd handig om vooral al naar installatiekosten en -vereisten te kijken. Zo kom je niet achteraf voor onverwachte verassingen te staan. Daarnaast heeft een airco ook periodiek onderhoud nodig. Een deel hiervan kun je zelf doen, maar een deel zal je ook moeten uitbesteden i.v.m. het werken met gevaarlijke stoffen. Lees hier meer over het onderhoud van een airco. Link onderhoud airco

 

Kosten en budgettering

A. Aanschafkosten 

De aanschafkosten van een airco kan heel erg verschillen. De kosten hangen vaak af van het type en de capaciteit. Hierdoor zijn (multi)split airco’s vaak duurder dan bijvoorbeeld een mobiele airco. 

B. Installatiekosten 

Bij veel airco’s is er professionele installatie vereist. Dit gaat vaak gepaard met kosten omdat er verschillende delen uit het zicht met elkaar verbonden moeten worden. Daarnaast moeten er soms ook elektrische aanpassingen worden gedaan om de airco op de gewenste plek te hangen. Bespreek het installatieproces tijdens de aankoop van jouw airco goed en voorkom onverwachte kosten. 

C. Operationele kosten 

Het energieverbruik wat een airco met zich meebrengt gaat impact hebben op de maandelijkse energierekening. Hoe zuiniger het model, hoe minder de impact zal zijn. Daarnaast is een airco ook heel goed te combineren met zonnepanelen. Koel en verwarm jouw woning met de stroom die je opwekt met je zonnepanelen.

D. Onderhoudskosten 

Om een airco langer en efficiënter te laten werken is periodiek professioneel onderhoud aanbevolen. Je kunt de filters vaak zelf schoonmaken maar om bijvoorbeeld het koudemiddel bij te vullen, heb je een gecertificeerde monteur nodig. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee en deze kosten verschillen per installatiebedrijf wat onderhoud aanbiedt. Kijk vooraf of jouw installateur ook onderhoudt aanbied en wat de kosten hiervan zijn.

 

Kies de juiste airco of vraag om advies!

Het kiezen van de juiste airco is voor iedereen anders en hangt af van verschillende factoren als de ruimtes, geluidsniveaus, installatiemogelijkheden, extra functies en budget. Met deze koopgids hopen wij dat jij een meer overwogen keuze kunt maken voor een airco die echt bij jou past. Zo kun jij tijdens de warme zomerdagen en koude winterdagen genieten van een comfortabel binnenklimaat. Heb je nu nog vragen of ben je op zoek naar advies? Kom in contact!