Home / Blogs / Airconditioning / Airco op zonnepanelen, verhoog jouw zelfconsumptie en bespaar!

Heb jij zonnepanelen dan heb je vast wel meegekregen dat je terugleverkosten gaat betalen over alle stroom die je zelf niet gebruikt. Hierdoor wordt de zelfconsumptie van opgewekte energie steeds belangrijker. Een goede manier om jouw zelfconsumptie te verhogen is door je woning te koelen en verwarmen met een airco. In dit blog nemen we je mee in waarom een airco op zonnepanelen een heel verstandige keus is voor het milieu en jouw portemonnee.

 

Terugleverkosten

De afgelopen weken hebben de grote energieleveranciers bekend gemaakt dat zij kosten zullen gaan berekenen voor energie die terug wordt geleverd aan het energienet. Dit doen deze leveranciers om de druk op het energienet te verlagen en de zelfconsumptie van zonnepaneelhouders te stimuleren.

meer over terugleverkosten

Woning koelen met airco op zonnepanelen

Op warme zonnige dagen wekken zonnepanelen meer energie op. Op deze dagen is het dus van belang dat er ook meer energie verbruikt wordt. Met een airco zorg jij ervoor dat de temperatuur in jouw woning de hele dag optimaal is. Heerlijk om thuis te komen in een koele woning na een lange dag werk zonder dat je hier extra voor stroom hoeft te betalen.

Verbruik airco tijdens het koelen

Onze Daikin airco’s zijn erg duurzaam en hebben een minimale seizoensrendement van A+ in koelmodus. Bij het koelen van een ruimte verbruikt een airco tussen de 2 en 5 kWh per uur. Als een ruimte eenmaal koel is dan neemt dit af tot ongeveer 0.75 kWh per uur.

Woning verwarmen op zonnepanelen

In de koudere maanden wekken zonnepanelen natuurlijk minder energie op. Het is vaker bewolkter en het aantal zonuren is aanzienlijk minder dan in de zomer. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen helemaal niks opwekken. Ook in deze maanden is het belangrijk dat je zo min mogelijk stroom gaat terugleveren aan het energienet. Met een airco kun je jouw woning in deze maand deels op opgewekte stroom verwarmen en de rest van de stroom afnemen van het energienet.

Verbruik airco tijdens het verwarmen

Ook op het gebied van verwarmen zijn onze airco’s zeer duurzaam. Het minimale seizoensrendement is ook voor het verwarmen A+. In een normale stand verbruikt een airco in verwarmingsstand zon 1 kWh per uur.

Verwarmen met een airco goedkoper en duurzamer dan gas!

Het verwarmen van jouw woning met een airco sluit goed aan bij het klimaatdoel van de Rijksoverheid: In 2050 is heel Nederland van het gas. Daarnaast is het verwarmen met een airco ook nog voordeliger dan het verwarmen op gas. Je verbruikt namelijk een deel van eigen opgewekte energie en een deel van ingekochte energie.

Een airco direct aansluiten op zonnepanelen?

Het is niet verstandig om jouw airco direct aan te sluiten op jouw zonnepanelen. Je kunt deze beter aansluiten op het elektriciteitsnet van jouw woning. Zo voorkom je namelijk dat de airco minder presteert als de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken. Als deze is aangesloten op jou energienet dan zal deze altijd optimaal presteren!

Bespaar met een airco op zonnepalen!

Met het oog op de komende terugleverkosten van opgewekte energie en het belang van zelfconsumptie is een airco een hele goede investering. Doordat je jouw woning kunt koelen en verwarmen op je eigen opgewekte energie zul je minder terugleverkosten gaan betalen. Daarnaast hoef je minder gas te gebruiken bij het verwarmen van jouw woning en maak je jouw woning nog duurzamer. Dit alles bij elkaar kan op jaarbasis meerdere honderden euro’s schelen.

Airco en zonnepanelen kopen bij Coppens

Bij Coppens Klimaat bieden we hoogwaardige airco’s aan van het merk Daikin. In samenwerking met onze energietak, Coppens Energie, bieden wij mooie combiklussen aan. Zo haal jij jouw zonnepanelen en airco in een keer in huis en zorgen wij voor een goed werkende integratie. Kom in contact om te zien wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Airco en zonnepanelen kopen bij Coppens

Bij Coppens Klimaat bieden we hoogwaardige airco’s aan van het merk Daikin. In samenwerking met onze energietak, Coppens Energie, bieden wij mooie combiklussen aan. Zo haal jij jouw zonnepanelen en airco in een keer in huis en zorgen wij voor een goed werkende integratie. Kom in contact om te zien wat de mogelijkheden voor jou zijn.