Op deze pagina vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen die wij krijgen op het gebied van warmtepompen. 

Een warmtepomp is een apparaat wat warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt. Met deze warmte verwarmt en koelt de warmtepomp het gebouw.

Over het algemeen worden warmtepompen als milieuvriendelijk beschouwd. Helemaal als je ze vergelijkt met traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken zoals olie of gas. Daarnaast zijn warmtepompen goed te combineren met zonnepanelen waardoor je eigen opgewekte energie kan omzetten in warmte en verkoeling.

Gemiddeld 8 tot 12 duizend en 2 tot 3 duizend installatiekosten

Er zijn een aantal belangrijke voordelen van een warmtepomp ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Hier de belangrijkste voordelen op een rij.

 • Milieu-impact: Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen terwijl traditionele verwarmingssystemen gebruik maken van gas.
 • Energie-efficiëntie: Warmtepompen zijn veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat ze energie verplaatsen in plaats van te genereren door brandstof te verbranden.
 • Veelzijdigheid: Waar traditionele verwarmingssystemen vaak alleen voor het verwarmen van een woning gebruikt kunnen worden, kan een warmtepomp ook voor verkoeling zorgen.
 • Lange levensduur: Warmtepompen gaan over het algemeen langer mee dan traditionele verwarmingssystemen.
 • Subsidies: Voor de verduurzaming van woningen en het aanschaffen van warmtepompen zijn verschillende subsidies beschikbaar. Benieuwd welke en of deze subsidies ook voor jou geldig zijn? Kom in contact voor advies.

Een (hybride) warmtepomp kan in principe in ieder huis worden geïnstalleerd. Er zijn wel een paar vereisten die de efficiëntie zullen bepalen. Zo is het belangrijk om te kijken naar de ruimte buiten voor de buitenunit, de isolatie van de woning en het bestaande verwarmingssysteem.

Ben je benieuwd welk type warmtepomp bij jou woning past? Kom in contact!

Goed onderhoud is belangrijk om jouw warmtepomp altijd maximaal te laten presteren. Het is daarom aanbevolen om jaarlijks zowel je binnen- als buitenunit professioneel te laten controleren. Daarnaast is het goed om af en toe de filters schoon te maken en te zorgen dat er geen groenafval op de buienunit terechtkomt.

Sluit een onderhoudscontract af bij Coppens Klimaat en wij zorgen ervoor dat jij lang kan genieten van jouw warmtepomp.

Over het algemeen gaan warmtepompen 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed onderhouden zijn.

Voor de aanschaf kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Via de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je kijken welke subsidie er voor jou geldt. Meestal valt een warmtepomp onder de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie). Dit is een subsidie waar de overheid huishoudens en bedrijven wil stimuleren om minder gas te gebruiken. Ook zitten er in 2024 een aantal vereisten aan een waterpomp wil deze voldoen voor een subsidie. Hieronder de vereisten op een rij:

 • De warmtepomp moet onderdeel zijn van het verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel moet een lucht-water-, een grond-water-, of een water-water-warmtepomp hebben.
 • Het vermogen van de warmtepomp mag niet hoger zijn dan 70kW.
 • De warmtepomp moeten worden geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 • De warmtepomp moet een energielabel van A++ hebben.
 • De warmtepomp moet voorzien zijn van een etiket en een productkaart.

Ja, een warmtepomp kan ook worden gebruikt als koeling in de zomer. Dit is een van de grootste voordelen van een warmtepomp. In de zomer haalt de warmtepomp namelijk de warme lucht uit een woning en verplaatst dit naar buiten. Hierdoor koelt de woning af.

De moderne warmtepompen maken steeds minder geluid. Tussen de 40 en 60 decibel is het gemiddelde. Bij de plaatsing van de buitenunit kijken we altijd goed naar of de warmtepomp overlast kan veroorzaken.

De buitentemperatuur heeft zeker invloed op de prestaties van een warmtepomp. Een warmtepomp zal namelijk meer moeite moeten doen om warmte of verkoeling uit de buitenlucht, grond of water te halen. Bij extreem warmte of koude temperaturen kan de effectiviteit dus iets minder zijn.

De isolatie van een woning is cruciaal voor de werking van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt namelijk zijn warmte en verkoeling uit de omgeving en daarna is het de bedoeling dat deze in jouw woning terecht komt. Door de juiste isolatie kan deze warmte jouw woning niet meer in of uit.

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is de toekomst van het verwarmen en verkoelen van woningen. Deze combinatie is heel duurzaam omdat je zelf groene energie opwekt en deze vervolgens omzet in warmte en verkoeling.

De juiste maat warmtepomp voor jouw woning hangt af van verschillende factoren. Kom in contact en dan kijken we samen welke warmtepomp goed bij jouw woning past.