Op deze pagina vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen die wij krijgen op het gebied van hybride warmtepompen. 

Een hybride warmtepomp is een systeem wat een warmtepomp en traditionele verwarmingssystemen combineert. Zo kun je profiteren van de voordelen die beide systemen hebben. Met deze systemen heb je twee modus: warmtepompmodus en traditionele verwarmingsmodus.

 • Warmtepompmodus: Het systeem gebruikt de warmtepompmodus als de buitentemperatuur ervoor zorgt dat de warmtepomp efficiënt kan werken. Dit is vaak boven het vriespunt.
 • Traditionele verwarmingsmodus: Als de temperatuur aanzienlijk daalt en de warmtepomp minder efficiënt kan werken, wordt de traditionele verwarmingsmode actief. Deze zorgt er vervolgens voor dat de woning verwarmd wordt.

Een hybride warmtepomp heeft een aantal belangrijk voordelen. Hier de belangrijkste op een rij:

 • Maximale efficiëntie: Het systeem kiest zelf de meest efficiënte verwarmingsmode. Dit resulteert in een lagere operationele kosten en minder CO2 uitstoot.
 • Flexibiliteit: Je kunt makkelijk aanpassen aan verschillende weersomstandigheden en energieprijzen.
 • Eenvoudige integratie: Een hybride systeem kan vaak makkelijk worden geïntegreerd met bestaande verwarmingssystemen.

Er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen een hybride warmtepomp en een traditionele warmtepomp. Hieronder de belangrijkste verschillen op een rij:

 • Een hybride warmtepomp maakt naast hernieuwbare energie ook gebruik van traditionele warmtebronnen, een traditionele warmtepomp maakt alleen gebruik van hernieuwbare energie.
 • Bij lage temperaturen kan een hybride warmtepomp automatisch overstappen naar de traditionele warmtebron. Een traditionele warmtepomp zal zelf warmte op blijven wekken en kan minder effectief worden.
 • De installatie van een hybride warmtepomp kan vaak makkelijker geïntegreerd worden met bestaande verwarmingssystemen. Bij de installatie van een traditionele warmtepomp zijn er soms significante aanpassingen vereist.
 • De installatiekosten van een hybride warmtepomp zijn wat hoger door de complexiteit van het systeem. Een traditionele warmtepomp is vaak goedkoper alleen de besparingen hangen af van de klimaatomstandigheden en de isolatie van de woning.

Een hybride warmtepomp is uitermate geschikt voor vele woningen. De warmtepomp wordt namelijk gezien als de toekomst voor het verwarmen en verkoelen van woningen. Hybride warmtepompen zijn dus uitermate geschikt voor:

 • Woningen in koude klimaten;
 • Woningen met bestaande verwarmingssystemen;
 • Woningen van mensen die willen verduurzamen en willen besparen op energie;
 • Woningen die maar beperkte ruimte hebben

Een hybride warmtepomp kost, inclusief installatie, tussen de 6 en 9 duizend euro.

Met een hybride warmtepomp kun je Tot 75% op het huidige gasverbruik besparen.

Voor de subsidies van een hybride warmtepomp gelden dezelfde voorwaarden als voor een normale warmtepomp. Deze lees je hier.

Ja dit kan zeker, dit is namelijk het grootste voordeel van een hybride warmtepomp ten opzichte van traditionele warmtepompen.

De keuze voor de juiste hybride warmtepomp voor jou hangt af van verschillende factoren. Deze kun je het beste met een professional bespreken om gelijk de perfecte match te vinden. Kom in contact en wij kijken graag met je mee.

Een hybride warmtepomp kan vrijwel in elke woning worden geïnstalleerd die ook een traditioneel verwarmingssysteem heeft. Er zijn net al bij de traditionele warmtepomp wel een paar zaken die de efficiëntie zullen bepalen:

 • Genoeg ruimte voor een buitenunit
 • Isolatie en luchtdichtheid
 • Het weer

Een hybride warmtepomp is iets minder milieuvriendelijk dan een traditionele warmtepomp maar wel milieuvriendelijker dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat een hybride warmtepomp er niet voor zorgt dat de verwarming van jouw woning volledig van het gas af kan.

In de winter werkt een hybride warmtepomp nog steeds zoals in de zomer. Als de temperatuur goed genoeg is kan de hybride warmtepomp de woning nog steeds verwarmen. Daalt de temperatuur naar een bepaald punt, dan schakelt de warmtepomp het traditionele systeem in.

Een hybride warmtepomp is uitermate geschikt voor verkoeling in de zomer. Een hybride warmtepomp werkt ook hier net als een traditionele warmtepomp. De warme binnenlucht wordt naar buiten gebracht en zo koelt de woning af.

Het onderhoud van hybride warmtepomp is hetzelfde als het onderhoud van een traditionele warmtepomp. Lees hier meer.

Hybride warmtepompen maken steeds minder geluid. Tussen de 40 en 60 decibel is het gemiddelde, net zoals bij traditionele warmtepompen. Bij de plaatsing van de buitenunit kijken we altijd goed naar of de warmtepomp overlast kan veroorzaken.

De levensduur van een hybride warmtepomp is zo’n 15 jaar, mits goed onderhouden!

Ja, net zoals bij traditionele warmtepompen zijn hybride warmtepompen heel goed te combineren met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken namelijk de energie op die hybride warmtepompen nodig hebben om te functioneren. Zo betaal je eigenlijk dus niks voor de verwarming en verkoeling van jouw woning!