Home / Blogs / Airconditioning / Het onderhouden van een airco doe je zo

Waar airco’s over het algemeen relatief onderhoudsarm zijn is het belangrijk om te weten dat ze niet volledig onderhoudsarm zijn. Wij van Coppens Klimaat nemen je graag mee in het belang van periodiek airco onderhoud. In deze blog laten we je zien wat je hierin zelf kan doen en waarvoor je een professional in moet schakelen.

Het belang van onderhoud aan je airco

Als we kijken naar het onderhoud van een airco, komen er twee belangrijke onderwerpen naar boven: filters en koudemiddel. Deze twee onderdelen zijn cruciaal in het schoon en heel houden van jouw airco.

Filters

Ondanks dat een airco relatief onderhoudsarm is, wordt er wel aangeraden deze twee keer per jaar na te lopen. In de airco zitten namelijk filters die de uitgeblazen lucht schoon houden. Deze filters moeten tijdig schoongemaakt worden omdat deze als ze te vies zijn niet meer voor deze schone lucht zorgen. In uiterste gevallen kunnen vieze filters er zelfs voor zorgen dat de airco kapot gaat. Erg belangrijk dus om deze filters een aantal keer per jaar na te lopen.

Koudemiddel

Werkt je airco plots minder? Of zie je de energierekening plotseling stijgen? Dat kan te maken hebben met het feit dat de druk in de airco te laag is. Dit gebeurt als er te weinig koudemiddel in de airco zit. Koudemiddel is een koelvloeistof in de airco die ervoor zorgt dat de lucht kan koelen. Gemiddeld lekt er over een lange periode een paar procent van het koudemiddel weg. Hierdoor koelt jouw airco minder goed. Het is wettelijk verboden om koudemiddel zelf bij te vullen, hiervoor moet je dus altijd een professional inschakelen.

Hoe vaak koudemiddel aanvullen

Er zitten geen vaste momenten aan het bijvullen van je koudemiddel. Let in plaats daarvan op een aantal zaken omtrent jouw airco. Deze zaken zijn:

 • Airco koelt minder goed;
 • Plotseling een stijging in de energierekening;
 • Ijsvorming op de binnen of buitenunit;

Heb jij een van deze zaken opgemerkt of twijfel je hierover, neem dan contact met ons op om te kijken of professioneel onderhoud aan jouw airco nodig is.

Welk onderhoud mag je zelf doen?

Het schoonmaken van jouw airco is het deel onderhoud wat je zelf kan doen. De units maak je schoon met een stofdoekje en een vochtige doek. Zorg dat als je een binnen- en buitenunit hebt dat deze beide goed schoon blijven. De filters zijn ook relatief makkelijk schoon te maken. Idealiter gezien spoel je deze af onder lauwwarm water maar je kan er ook met de stofzuiger langsgaan. Volg de volgende stappen om de filters in jouw airco schoon te maken:

 1. Schakel het systeem uit.
 2. Open de panelen om bij de filters te kunnen.
 3. Verwijder de clip voorzichtig om de luchtfilters los te maken.
 4. Was de filters in lauw water of maak ze schoon met een stofzuiger.
 5. Laat de filters aan de lucht drogen (niet direct in het zonlicht) en plaats deze vervolgens weer terug.
 6. Maak de panelen weer vast en veeg de rest van het systeem af met een droge doek.

 

Welk onderhoud mag je niet zelf doen?

Zoals eerder aangegeven is het zelf bijvullen van het koudemiddel niet toegestaan. Dit mag namelijk alleen als je STEK gecertificeerd bent. Daarnaast heb je hier ook professionele apparatuur voor nodig. Wij van Coppens Klimaat beschikken over dit certificaat en deze apparatuur en helpen je graag bij het verhelpen van dit probleem. Naast het bijvullen van het koudemiddel kijken wij bij een onderhoudsbeurt ook naar een paar extra zaken als:

 • Of de luchtstroom voldoende is;
 • Of de filters en andere onderdelen nog schoon en niet versleten zijn;
 • Of de afstandsbediening het nog goed doet;

Wat kost de onderhoud van een airco?

Bij de aanschaf van een airco krijg je vaak de optie om een onderhoudscontract af te sluiten. De kosten van zo’n contract liggen veelal tussen de €100 en €150 euro per jaar. Je betaald hier dus voor al het onderhoud en kleine reparaties en komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. Heb je geen onderhoudscontract afgesloten dan kost een onderhoudsbeurt je gemiddeld €140.

Schone airco is een gezonde airco!

Wij van Coppens Klimaat houden van schone en gezonde airco’s. Schone airco’s zorgen namelijk voor een schone en gezonde leefomgeving. Daarnaast gaan deze airco’s veel langer mee en zorgen ze voor een lach op jouw gezicht. Kunnen wij jou helpen bij het installeren of schoonmaken van jouw airco? Neem dan snel contact met ons op!

Onderhoud airco

Meer weten over airco’s?

Kijk hier